Totaal aantal pageviews

zondag 12 augustus 2012

Belgische Ardennen

Vrijdag:
Vanuit hotel Terpoorten, gelegen in het Limburgse Epen, een klein rondje op vrijdagmiddag gefietst om de benen op te warmen voor Ardenner classic Luik-B-Luik. Het hotel heeft het uitzicht op de 'Camerig'. Een van de mooiste klimheuvels van Limburg. De route die we hebben gefietst ging van Vaals naar het Belgische Gemmenich en dan over de 'Vaalserberg' naar het meest zuidelijkste puntje van Nederland het 'drielandenpunt'.

 Over Vijlen, Mechelen naar de 'Schweiberg' en over de 'Eperheide'
terug naar Epen. (30 km).

Zaterdag:
Om 5.15 uur ging de wekker. Opstaan, ontbijten en naar Luik. De start is bij het Alliance hotel. Het deelnemerslimiet is vastgesteld op 3500. Luik is een grote stad en kent geen fietspaden. Het is dan ook niet vreemd om over drukke wegen te fietsen om de stad uit te komen. Buiten de stad krijg je al snel de 1e klim voor de kiezen, de cote d'Embourg (max 7%). Daarna volgen er vele klimmen met als meest bekende cote de Chambralles (max 20%) en Wanne (max 13%).  Op de col de Stockeu (max 21%) , bekend van het  monument van Eddy Merckx, werd de klimtijd geregistreerd.

 Daarna is het uitkijken naar de cote de la Redoute (max 20%). De klim puur op de macht. Wegens wegwerkzaamheden beklommen we de cote van de 'gemakkelijke' kant. Na de "Redoute" is het alleen nog 30 km afdalen naar Luik. Niet het geval dus. We mochten nog 2 venijnige bulten over. Een daarvan was cote de La Roche aux Faucons (16%). Het was een pittige classic waarbij minimaal 3000 hoogtemeters moesten worden overwonnen. Voor velen was zichtbaar de tocht te zwaar, lopers over de heuvels, renners hangend over de fiets, liggend met kramp op de weg. In het peloton werd al geroepen, veel zwaarder dan afgelopen jaar. Daar kan ik niet over meepraten, daar was ik niet bij. Wel 2 eerdere versies verreden. Belgische klassiekers zijn per definitie zwaar, dit vanwege steile klimmen. Het weer.... prachtig. Betere omstandigheden kun je niet wensen. (173 km).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten